luni, 2 februarie 2009

ARTA DE A CRESTE ALBINE

ARTA DE A
CREŞTE ALBINE
Articol din revista 20
V-am promis în revista precedentă că vă voi vorbi în continuare despre ,,familia de albine'' sau ,,stupul''. Familia de albine este una dintre cele mai reuşite forme de viaţă în comun a zeci de mii de indivizi care se supun unor reguli pe care, noi, finţele umane, de cele mai multe ori spunem că nu înţelegem sau că nu putem să le urmăm întocmai.

Voi începe prin a vă spune că marea familie a albinelor cuprinde trei ,,CASTE'' distincte, cu roluri şi sarcini precise în viaţă atât de tulmulcoasă a acestor ,,fiinţe dumnezeieşti''.
Regina sau matca este unică într-o familie de albine, ea fiind capabilă să depună ouă fecundate din care se vor naşte albinele lucrătoare cau o altă matcă(dacă hrana este deosebită) şi ouă nefecundate din care se vor naşte trântorii, cei care vor reprezenta partea masculină într-o familie de albine şi rolul lor îl vom explica la timpul potrivit.

Matca este unică în stup şi prin formă şi prin locul pe care îl are în familia de albine. Fiind în stare să producă în 24 de ore mii de ouă, ea este cea mai care asigură înmulţirea albinelor lucrătoare şi a trântorilor şi prin aceasta să aducă bunăstare în stup, cu cât sunt mai multe albine lucrătoare cu atât hrana din stup este mai multă, bineînţeles şi mierea care este atât de gustată de voi copii.

Capacitatea de a depune un număr aşa de mare de ouă într-o singură zi este dată de hrana specială care îi este servită de ,,garda" care o însoţeşte pe faguri, aşa numitul ,,lăptişor de matcă", numit aşa tocmai pentru faptul că acest produs este hrana de bază a mătcii.

A doua CASTĂ este cea a trântorilor, cei care sunt ,,bărbaţii" din stup, în număr de câteva sute care asigură ,,fecundarea" mătcii şi aceasta făcând-o capabilă să depună ouă din care să iasă albine lucrătoare.Trântorii există în stup doar pe perioada verii, toamna fiind izgoniţi din stup şi murind de foame şi frig, ei nu ştiu să culeagă nectar sau polen.

Grupul cel mai mare dintr-o familie de albine este cel al ,,albinelor lucrătoare'', ele fiind cele care vor putea fi în stup: doici, culegătoare, ,,curăţătoarele''(cele care asigură curăţenia), ventilatoarele(cele care sigură temperatura optimă în stup prin ventilarea adăpostului) şi nu în ultimul rând ,,străjerele"(cele care sigură paza la intrarea în stup).

Pentru că rolul acestei CASTE este aşa de important, voi reveni în numărul viitor cu detalii despre această mare CASTĂ A LUCRĂTOARELOR.


Profesor IACOB MACARIE
Tehnoredactare: Florea Ana-Maria (VII)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.