miercuri, 17 iunie 2009

ŞCOALA DE MUZICĂ - TOCMAI ÎN RÂCIU

TOCMAI ÎN RÂCIU...

O seară din luna decembrie 2008. Simţeam din plin magia sărbătorilor de iarnă, împreună cu cei apropiaţi, lângă bradul de Crăciun. Era o veselie generală, mulţi copii, multe cadouri, multe discuţii.

Una dintre conversaţii avea ca subiect înfiinţarea unei şcoli de muzica în Râciu. Ideea îi aparţine profesorului Jake Walters, voluntar în Corpul Pacii, repartizat la şcoala noastră. Domnul Bogdan Manoilă a apreciat această iniţiativă şi a acordat un sprijin financiar. Desigur, am fost foarte încântată de perspectiva existenţei unui cerc de muzică în comuna noastră.

De atunci a început o perioadă de organizare, de atragere de sponsori. Dacă nu s-au găsit suficiente fonduri în România, profesorul Joe Cross, voluntar la Gimnaziul „George Coşbuc” din Târgu Mureş, a contribuit cu fonduri trimise din S.U.A. pentru achiziţionarea unui pian electronic. O contribuţie mică, dar importantă a avut şi d-l Dorin Covaci din Râciu.

Între timp, unii părinţi au cumpărat chitare pentru copiii lor, iar cei doi profesori voluntari americani au început, cu foarte multă pricepere, răbdare şi dăruiure, să iniţieze elevii în studierea instrumentelor.

Proiectul de educaţie muzicală a debutat în semestrul al II lea al anului şcolar 2008-2009, pagina oficială fiind:

PROIECT DE EDUCAŢIE MUZICALĂ
ŞCOALA DE MUZICĂ

INIŢIATOR:
prof. Jake Walters, Corpul Păcii

ORGANIZATORI:
prof. Jake Walters, Corpul Păcii
dir. adj. înv. Narcisa Covaci

INSTRUCTORI:
prof. Jake Walters, Corpul Păcii
prof. Joe Cross, Corpul Păcii

LOC DE DESFĂŞURARE:
GIMNAZIUL DE STAT „GHEORGHE ŞINCAI”- RÂCIU

DURATA:
semestrul II- 2008-2009
vacanţa de vară 2009
anul şcolar 2009-2010

PARTICIPANŢI - pentru început:
elevi din clasele I - VI de la Gimnaziul de Stat ”Gh.Şincai”- Râciu:

CHITARE Vincovici Iulia şi Burian Daniel - clasa I, Pogăcean Lidia - clasa a II a, Văcar Ada şi Covaci Onoriu – clasa a III a A, Pogăcean Sebastian şi Şandor Paul – clasa a IV a, Curticăpean Flavius Gabriel – clasa a V a, Cionc Sergiu – clasa a VI a A.

PIAN: Văcar Alina- clasa I, Iuga Raul – clasa a III a A, Iuga Anamaria- clasa a IV a, Curticăpean Dan – clasa a VI a A, Soţan Mădălina, Ciontoş Petruţa, Florea Maria – clasa aVI a B.

RESURSE MATERIALE : chitare - cumpărate de părinţii elevilor, pian electronic – achiziţionat cu fonduri obţinute din sponsorizări.

OBIECTIVUL PROIECTULUI: educarea copiilor prin şi pentru muzică prin lărgirea ofertei de activităţi extracurriculare atât în timpul anului şcolar cât şi în vacanţe.

Se doreşte ca, în viitor, să participe la orele de muzică şi elevi de la Şcoala Generală Sânmărtin şi să se achziţioneze din donaţii instrumente pentru copii care nu îşi pot cumpăra.

Le mulţumesc sponsorilor şi desigur părinţilor copiilor care frecventează clubul de muzică pentru preocuparea faţă de educaţia copiilor lor şi pntru încrederea pe care o au în această activitate iar celor doi profesori instructori mult, mult succes.

Rezultatele au apărut neaşteptat de repede. Grupul vocal al elevilor clasei a IIIa, instruit de înv. Teodora Birou, acompaniat de Jake la pian, a câştigat locul I la faza zonală şi locul al II lea la faza judeţeană a concursului Ritmurile Copilăriei – 2009. Ecourile în mass media au fost numeroase: articole în ziarele judeţene, ştiri la televiziunile locale şi naţionale – Realitatea TV. De asemenea, ştirea despre realizarea lui Jake se află la rubrica NEWS, pe site-ul oficial al Corpului Pacii România.

În 28. 04. 2009 la Televiziunea Târgu Mureş, TTM, a fost difuzată ştirea referitoare la câştigarea concursului zonal de către copiii de le Râciu, fiind menţionat şi faptul că „profesorul de muzică Jake Luke Walters, (...) a deschis o şcoală de muzică tocmai în Râciu.”

DA, TOCMAI ÎN RÂCIU...!

Dir. adj. înv. Narcisa Covaci


,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.