luni, 8 iunie 2009

LIMBA ENGLEZĂ LA RÂCIU

Articol pentru numărul 25 al revistei "Vreau să ştiu!"

Ştiaţi că în judeţul Mureş comuna noastră se află între primele cinci din punct de vedere al rezultatelor la limba engleză în ultimii şapte ani?

Ştiaţi că din aceşti şapte ani, în cel puţin trei am fost primii din judeţ, ca număr de elevi de la ţară admişi la liceu la limba engleză intensiv sau bilingv? (au fost ani când chiar patru sau cinci elevi dintr-o clasă de 25 au fost admişi - aceasta înseamnă un
procent de 20% - elevi care s-au orientat spre limba engleză)

Ştiaţi că la Râciu de doi ani se organizează o clasă specială de limba engleză, în fiecare vineri dupăamiaza, clasă la care participă elevii care vor să se pregătească mai bine la limba engleză pentru liceu? În această clasă au participat elevi din: Râciu, Sânmărtin, Crăieşti, Ulieş, Pogăceaua, Văleni, Valea Grebenişului, Şincai Fânaţe, Coasta Mare Pusta, Pârâul Crucii(comuna Râciu), Pârâul Crucii (Comuna Pogăceaua), Valea Ulieşului. Toate acestea fiind sate defavorizate până nu demult din punct de vedere al pregătirii la limba engleză.(Toate acestea pot fi văzute listele de prezenţă - au fost zile în care ereu prezenţi mai mult de 35 de elevi). De fiecare dată au fost acceptaţi şi elevi din clasele a VI-a şi a V-a care au dorit să participe.


Ştiaţi că în localitatea Râciu, eu am refuzat total în ultimii doi ani şi jumătate-trei să iau elevi în particular, deoarece ştiu că au condiţiile necesare la şcoală (Excepţie fac nepoţii mei).

Ştiaţi că pe vremuri când făceam ore în particular în Râciu, condiţia era ca aceşti elevi să vină mai întâi la consultaţiile de la şcoală (gratuite), organizate separat pentru avansaţi şi separat pentru începători? Ştiaţi că acei elevi care nu veneau la consultaţii la şcoală nu aveau voie să lucreze nici în particular cu mine?


Ştiaţi că fiecare lecţie nouă predată în clasă este repetată de două ori CU TOŢI ELEVII ÎN COR ceea ce foarte puţini profesori fac), iar CÂND UN SINGUR ELEV GREŞEŞTE LA PRONUNŢIE poate fi corectat foarte uşor?

Ştiaţi că tocmai acei părinţi sunt nemulţumiţi
ai căror copii nu prea îşi dau interesul şi nu participă la consultaţii?

Ştiaţi că suntem singura comună din judeţul Mureş care are un profesor voluntar american care lucrează cu copiii? (Împreună cu comuna Crăieşti, unde acest profesor american lucrează patru ore din normă). VOLUNTAR PE CARE, CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU L-AM ADUS TOT EU.

Ştiaţi că dacă ar fi învăţat copilul dumneavoastră în ultimii patru ani un singur cuvânt pe zi acum ar fi ştiut 1400 cuvinte, aproape cât în întreaga operă a lui Eminescu?

Ştiaţi că în fiecare an participă elevi din comuna Râciu la Concursul de limba engleză "Keep in Touch with Reality!" (care nu întâmplător se traduce PĂSTREAZĂ LEGĂTURA CU REALITATEA) - au fost ani când au participat mai mult de 10 elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a.

Ştiaţi că anul acesta am avut doi elevi calificaţi la Olimpiada judeţeană de limba engleză? (Unul a obţinut nota 8.00, iar celălalt 6.50)

Ştiaţi că în ultimi ani în comuna noastră a fost o elevă care după ce a intrat în clasa a noua la liceu s-a calificat la Olimpiada Naţională de Limba Engleză, unde a obţinut locul 27?

* * *
Copiii sunt foarte inventivi şi nu întotdeauna spun întregul adevăr.

CONCLUZIA MEA ESTE:

Dragi părinţi, vă rog să mai treceţi pe la şcoală să vedeţi ce fac copiii dumneavoastră, să vorbiţi şi cu profesorii, să vedeţi care este realitatea.
(Nu doar cu domnul primar, sau cu domnul părinte de la biserică: CU PROFESORUL IMPLICAT ÎN PROBLEMA PE CARE O AVEŢI). Cu siguranţă această problemă îşi va găsi o rezolvare benefică pentru toată lumea.



Şi puneţi-i să înveţe şi acasă MĂCAR CINCI MINUTE ZILNIC la limba engleză. Noi nu avem la şcoală o pâlnie specială cu care să le turnăm informaţiile în minte.

DECI: pentru a rezolva o problemă la şcoală discutaţi personal cu profesorul implicat, măcar o dată pe an!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.