sâmbătă, 9 mai 2009

Să ne cunoaştem comuna! (rev. 24)

www.comunaraciu.blogspot.com

Arheologic consemnăm faptul că, pe teritoriul satului Râciu a fost descoperit un topor din piatră (bazalt), perforat, din epoca neoliticului, fragmente de ceramică apartinând culturii Noua, un tezaur monetar feudal constituit din 157 piese si trei frgmente de vas.
În localitatea Hagău, deasupra pârâului Sărături, a fost indentificată o asezare Hallstatt.
În satul Pârâul Curucii a fost descoperită o daltă din piatră în ceramică apartinând culturii Coţofeni.. Tot pe teritorul acestui sat s-a găsit o monedă română imperială din bronz datată sec.IV.d.Hr.

Pe teritoriul satului Sârmatinul de Câmpie a fost indentificată o statuetă romană reprezentând un copil nud. Cronologic statueta a fost încadrată la mijlocului sec al II-lea.d.Ho
Documentar localitatea Râciu este atestată din anul 1305, sub numele de ,, Terra duo Ryvch”.
Sârmatinul de Câmpie la 1329, sub denumirea de ,,Terra Zermaton“iar comuna Râciu este situată în partea centrală a ,,Câmpiei Transilvaniei " în partea de Nord-Vest a judeţului Mureş, la o distantă de 25 km faţa de resedinta judeţului. Satul de resedintă al comunei, cu celelalte 14 sate care intră în componenţa unităţii administrative Râciu sunt asezate în lunca îngustă a pârâului Comlod si afluienţii acestuia.

Dintre satele componente ale comunei cu o importanţă social-economică mai deosebită mentionăm: Râciu, Sârmatinul de Câmpie, Ulieş, Nima Râciului, Coasta Mare.
Comunele limitrofe sunt : Crăiesti în Nord, Băla în Nord-Est, Ceuaşul de Câmpie în Est, Şincai în Sud, Pogăceaua în Sud-Vest şi Sâmpetru de Câmpie în Vest.

(prof Vasila Conţiu)

Informaţii culese de elevele:
Gîrbu Diana şi Cucuiet Ioana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.